✓ Vandaag besteld = Vandaag verzonden! | ✓ Gratis verzending vanaf €19,95

Wat is de rol van ouders tijdens het 21 diner?

Je kijkt er misschien al weken naar uit: het 21 diner. En misschien moet ik jullie zeggen. Want het voorbereiden van een 21 diner is niet zomaar een klusje. Je bent er echt wel even mee bezig en alle hulp die voor handen ligt kun je vaak goed gebruiken. Het is dan handig als je in een grote familie ben opgegroeid zodat je alle verschillende taakjes kan uitbesteden. Samen met je vader doe je de boodschappen, jouw moeder helpt met de aankleding en eventuele broertjes of zusjes zorgen voor muziek of huur je in als bediening.

Hoe ziet een 21 diner er precies uit?
Als ouders van de jarige kan het soms lastig in te schatten zijn wat er precies op zo’n avond gaat gebeuren. Er was immers vroeger helemaal geen 21 diner, dat is echt iets van deze tijd. Een 21 diner is een traditie waarbij je jouw beste vrienden of vriendinnen uitnodigt om je verjaardag te vieren. Het is een extra speciale gelegenheid om dat je de gasten een kijkje geeft in jouw omgeving. Gedurende de avond zijn er verschillende onderdelen waarbij het leven van de jarige centraal staat en iedereen meegenomen wordt in deze geschiedenis van 0 tot 21 jaar. De gebeurtenissen tijdens een 21 diner zijn grootser dan normaal. Er worden speeches gegeven, waardevolle cadeaus en vaak is er ook tijd voor een humoristisch onderdeel zoals een quiz, toneelstuk of abc-gedicht.

Wat moet je voorbereiden voor een 21 diner?
Het 21 diner wordt altijd ingestoken met een bepaald thema. Er zijn tal van thema’s te bedenken voor het diner. Veelvoorkomende thema’s zijn gala chique, glitter en glamour en James Bond komt ook vaak voorbij. Naast een thema wordt er veel aandacht geschonken aan het diner zelf. Stel samen met je ouders een menukaart op en haal alles in huis om prachtige gerechten te maken. Maak een planning zodat je niet op het laatste moment alles nog moet voorbereiden.

Ouders op het 21 diner 

Anders dan normale verjaardagen is dat ook ouders een rol spelen tijdens de avond. Een grotere rol dan normaal. Omdat de jarige voornamelijk bezig is met de gasten op het feest is het aan de ouders de taak om te helpen waar nodig. Dit begint bij de kostenberaming, wat is het budget en waar geef ik dit precies aan uit? Ook bij het doen van boodschappen is het handig als een van de ouders meekijkt, vier ogen zien nou eenmaal veel meer. Hopelijk zit er bij jullie in de familie een master-chef want het is raadzaam om samen het diner te koken. Er moeten namelijk meerdere gangen worden klaargemaakt wat veel tijd, kennis en energie kan kosten. Kies daarom naast warme gerechten ook een aantal koude gerechten die makkelijk zijn om te maken en snel uitgeserveerd kunnen worden. Tijdens het diner zelf zijn ouders aanwezig om de gasten op hun gemak te stellen maar ook om te genieten. Het is natuurlijk ook niet niks wanneer zoon of dochter de leeftijd van 21 bereikt. Als ouder is het leuk om ook iets voor te bereiden voor uw zoon of dochter. Dit kan een speech zijn maar ook een gedicht of verhaal. Als ouder ben je als een van de enige al 21 jaar in het leven van de jarige en kun je waarschijnlijk het meeste vertellen!

Wat kan je als ouders beter niet doen op het 21 diner?
Sommige ouders gaan flink de mist in als het gaat om het 21 diner, er zijn een aantal dingen die vaak niet op prijs worden gesteld. Geef vooral de ruimte aan de jarige, het is zijn of haar dag. Er worden in speeches en verhalen vaak ook dingen gezegd die u niet kent van uw zoon of dochter. Laat dat gaan, u bent zelf toch ook jong geweest? Bij veel 21 diners wordt er tussen ouders en de jarige overlegd over een tijd dat het feest wordt voortgezet zonder het bijzijn van ouders. Ga bijvoorbeeld naar een andere ruimte, uit eten of de bioscoop om de jarige en alle gasten zich wat vrijer te laten voelen. Een andere fout die veel gemaakt wordt is alcohol. 21 diners worden vaak gegeven door studenten en die drinken nou eenmaal veel alcohol, ga hier niet te veel op letten maar laat het gaan (en drink natuurlijk zelf ook niet te veel).

Versiering voor het 21 diner
Om het diner aan te kleden kan feestversiering niet ontbreken. We hebben de afgelopen tijd veel nieuwe items toegevoegd speciaal voor het 21 diner. Bekijk hier alles wat je nodig hebt om van jouw diner een knalfeest te maken.