✓ Vandaag besteld = Vandaag verzonden! | ✓ Gratis verzending vanaf €19,95

Concrete tips voor een milieuvriendelijk bedrijfsfeest

De planning is rond! Er komt binnenkort een feestelijke activiteit voor het hele bedrijf. Iedereen kijkt er naar uit en er zijn verschillende wensen die naar voren moeten komen. Maar waar begin je? En hoe kom je tot een activiteit waarvan iedereen verbluft staat te kijken én die ook nog eens milieubewust is georganiseerd? We geven je graag een aantal tips om dit voor elkaar te krijgen. 

Een wensenlijst
Wat is het soort activiteit of feest dat jullie precies willen gaan organiseren? Maak dit concreet door een lijstje te maken met wat jullie precies willen. Er is altijd minder tijd dan je eigenlijk zou willen en er gaan altijd mensen mee bemoeien waar je eigenlijk niet op zit te wachten. Door te kaderen en wensen op te schrijven maak je het voor iedereen die betrokken gaat zijn concreet. Een van de wensen op jouw lijstje is dat je graag rekening wil houden met het milieu. Want feesten anno 2021 is niet meer met plastic feestartikelen. De overheid heeft ervoor gekozen om een verbod op plastic wegwerpartikelen om hiermee milieuvervuiling tegen te gaan. 

Wat is een duurzaam feest? 
Duurzaamheid is ontzettend breed en daarom kijkt iedereen anders naar dit begrip. Wanneer je een duurzaam feest geeft heb je erbij nagedacht hoe je dit op een milieuvriendelijke manier kan organiseren. Hierbij kan je denken aan de plek waar je het feest houdt, hoeveel mensen er komen, wat je precies nodig hebt om het feest te organiseren en wat het energieverbruik is. Per factor kijk je wat noodzakelijk is en weeg je af of dit wel of niet de moeite waard is. Soms kunnen een paar kleine aanpassingen al zorgen voor een groot verschil. 

Hoe organiseer je een duurzaam evenement?
Het organiseren van een duurzaam evenement kan op veel verschillende manieren. We raden aan om een plan te maken van wat jullie als bedrijf precies voor je zien. Wat mag dit kosten? Wanneer moet dit gereed zijn? En hoeveel tijd is er nodig om het evenement op te zetten. Houd rekening met stakeholders zoals catering, een mogelijke partij voor een programma en leveranciers van producten. 

Een aantal tips
Een aantal concrete tips om jullie feest duurzaam te maken:

1. Scheid afval
Kies voor verschillende soorten prullenbakken zodat afval gescheiden kan worden. Een prullenbak voor glas, papier en plastic zorgt ervoor dat je afval kan scheiden en niet alles in dezelfde prullenbak belandt. 

2. Vermeid plastic
Hoewel we voorheen altijd plastic gebruikten op feestjes en evenementen gebeurd dit nu zelden nog. De overheid heeft in 2021 het besluit genomen om plastic wegwerpproducten te verbieden. Er zijn namelijk genoeg alternatieven die veel minder schadelijk zijn voor het milieu. 

3. Goede inschattingen doen
Maak een goede prognose van het aantal mensen dat komen en probeer in te schatten hoeveel catering er beschikbaar moet zijn. Het is enorm zonde als je producten weg moet gooien omdat dit verkeerd is ingeschat. Laat gasten bijvoorbeeld 48 uur van tevoren afmelden en spreek met de cateraar af dat je het exacte aantal hapjes mag doorgeven. 

4. Kies voor een vegetarisch menu
Tegenwoordig is het net zo makkelijk om vegetarisch te koken, iedereen is er inmiddels aan gewend. Spreek met elkaar af dat je een (grotendeels) vegetarisch menu voorschotelt.

5. Reizen
Welke locatie hebben jullie op het oog? Doe je dit in het huidige kantoorpand of ga je voor een externe locatie? Houdt rekening met de reisafstand en kies voor een centrale locatie.